Thea Faber

In mijn leven heb ik heel verschillende dingen gedaan. Ik studeerde Frans en gaf ruim 10 jaar les op middelbare scholen. Daarna woonde ik lange tijd in Afrika, waar ik intensief met Afrikaanse vrouwengroepen werkte. Ik maakte mijn studie psychologie af en begon er met beeldhouwen. Terug in Nederland heb ik jaren als psychotherapeut gewerkt. Naast het "praten" ging ik door met het hakken van beelden in steen. Sinds 2006 doe ik dit full time.

Ik ben voor het beeldhouwen "gevallen" toen ik, wonend in Zambia, in contact kwam met beeldhouwers uit het Zimbabwaanse dorp Tengenenge. Ik reise daar naartoe om een paar dagen met hen mee te hakken en vooral naar hen te kijken. Mannen, met hun simpele hamers, uren achtereen hakkend met 200 procent concentratie: werken met lijf, hart en ziel. Eén met de steen!

Terug in Amsterdam ben ik met beeldhouwen doorgegaan. Ik zocht een leraar om het vak echt te leren. Het werd Willibrord Huyben van het Amsterdams Beeldhouwers Collectief. Vier jaar later ben ik met drie andere beeldhouwers de beeldhouwgroep De Amstelier begonnen, met een groepsatelier aan de Amstel. Samen met buurtateliers organiseerden we er regelmarig vaktechnische werkdagen en deden jaarlijks mee aan de atelierroute Amstelveen. De eerste exposites volgden.

Sinds 2006 woon ik in Deventer en twee maanden per jaar in Mali. In en om Deventer heb ik verschillende keren geëxposeerd: in Deventer tijdens de kunstmanifestatie Kelderkunst, in Bathmen in galerie Oog en Blik. Ik heb ook verschillende beelden in opdracht gemaakt. In Malie werk ik samen met lokale kunstenaars in de stad Sikasso, zowel bronsgieters, beeldhouwers als keramisten.


Terug naar de vorige pagina